Innebandy

Ingen som bor i Sverige och är måttligt idrottsintresserad har väl inte missat hur populärt innebandy är här? Detta är något av en udda sport från ett globalt perspektiv, och Sverige tillhör en av de största innebandynationerna genom tiderna. Vi har vunnit mängder med guldmedaljer i olika mästerskap, och producerat några av världens bästa proffsspelare. Vad gäller innebandy ligger vi i framkant med en stark tillväxt bland både damer och herrar. Faktum är dock att sporten inte ens kommer från Sverige, utan stammar som så mycket annat från Nordamerika. Det är dock i Skandinavien som idrotten utvecklats och fått fäste.

En ung sport på framväxt

Innebandy är en relativt ung sport vars uppkomst är något oklart. Troligtvis började man spela något likande innebandy under tidigt 60-tal i USA, och bara några år senare började man spela här i Sverige. I Göteborg började framför allt fritidsgårdar och skolor att investera i innebandyutrustning, men under de första åren sågs sporten främst som en uppvärmning inför riktiga idrotter. Under början av 70-talet organiserade sporten sig, främst genom Korpen och det dröjde inte länge innan vi hade riktiga idrottsklubbar helt tillägnade innebandy. 1980 arrangerades det första svenska mästerskapet i sporten och året efter bildades Svenska Innebandyförbundet, det första i världen. Sporten fick snart spridning i utvalda länder, som Japan, Finland, Schweiz, Danmark och Ungern. Ett europeiskt mästerskap arrangerades 1994 och två år senare stod Sverige som segrare i det allra första världsmästerskapet. Den svenska dominansen är total på både dam- och herrsidan, där vart och ett av de svenska landslagen har vunnit 8 VM-guld. I nuläget spelas VM och EM, precis som inom fotboll, var fjärde år. För damerna kommer det första europamästerskapet att arrangeras 2023, då man ännu inte haft tillräckligt många lag för en sådan turnering. Nu står de dock klart att även damlandslaget ska få spela lite oftare, och förhoppningsvis med samma framgångar som vi haft på världsscenen.


En ung sport på framväxt

Framtiden ser ljus ut

Med ett så lyckat förflutet i Sverige har sporten en ljus framtid. För tillfället har vi över 110 000 registrerade spelare, varav nära hälften av dem är ungdomar mellan 10 och 15 år gamla. Detta gör innebandy till den tredje största lagidrotten i Sverige, tätt efter fotboll och futsal. Sett till det inofficiella antalet utövare per vecka är innebandy faktiskt den största sporten i Sverige, med mängder av kompislag, korplag, fritidslag och amatörligor. En av anledningarna till att så många lockas av just innebandy är det höga tempot, kombinationen av snabba ryck och teknik samt att man kan spela inomhus året om. Under det långa skandinaviska vinterhalvåret är det lätt att hitta öppna idrottshallar att boka, och innebandyn blir ett socialt sätt att hålla igång. Då fotboll kräver en högre grundfysik, fler spelare och större yta blir innebandy ett lite mer lättsamt alternativ för många amatörer. Allt detta bådar för att innebandy kommer att fortsätta växa i landet, och även i världen. Kanske får vi snart se att innebandy blir en OS-gren – något som det Internationella Innebandyförbundet ännu inte lyckats åstadkomma.


Framtiden ser ljus ut