Den växande basebollsporten

Den växande basebollsporten
Den växande basebollsporten

Baseboll är en av många bollsporter som utövas i ett lag. För att spela krävs det att man har ett basebollträ, en basebollhandske och såklart en boll. Platsen man spelar på kallas oftast helt enkelt för basebollplan. Sporten liknar vårt svenska spel som kallas brännboll. Det är den bäst betalda sporten i världen och laget New York Yankees 25 spelare var överst på listan år 2013 med sina 228 miljoner dollar i lön. 35 miljoner människor är licensierade spelare globalt och det är ett av det högsta antalet inom sportvärlden, det är dock enbart 700 spelare licensierade i Sverige.

Historia

I Göteborgs-Postens arkiv finns det en bild där en baseboll-match spelas på Heden i Göteborg år 1904 och det bevisar att sporten har funnits länge här i Sverige. I Västerås bildades en basebollklubb år 1910, detta var den största klubben under början av 1900-talet och grundare var J Sigfrid Edström. I anknytning till OS i Stockholm år 1912 spelades den allra första officiella matchen. Denna match spelades av Västerås basebollklubb och de mötte ett lag som var ihopsatt med ett flertal idrottsmän ur USA:s friidrottslandslag och Västerås förlorade med 3–13.  Vanliga uppvisningsmatcher spelades regelbundet av laget men år 1920 började sporten att försvinna.

Det tog många år innan baseboll började dyka upp igen i Sveriges sportradar. Andra världskriget kom och gick, år 1944 bildades sedan Stockholms Basebollklubb av Sune Lundberg och Bellevueparken i Stockholm blev bas-platsen för sporten under den här tiden. Samma år bildade Sven Stenborg Presto Basebollklubb och nu har en liten serie startats. År 1945 bildas klubben Wildcats och de rekryterade amerikanska spelare in i sitt lag. Willy Wåhlin bildade år 1948 Solna basebollklubb och nu hade sporten ett stabilt fäste i Stockholm.

Internationella matcher började spelas under första delen av 50-talet och år 1955 fick Sverige sina första officiella internationella matcher i Tyskland där Sverige faktiskt vann sin allra första seger mot ett lag utrikes. Sedan år 1955–1957 utspelades det första serie-spelet i Stockholm och de fem lagen om var med och tävlade var Solna BK, Matteus pojkarna, korpen lag från Svenska Gulf, Stockholm BK och även Amerikanska-ambassaden. Dessa fem lag bildade år 1956 det Svenska Basebollförbundet och det nya laget Bagarmossens BK blev medlemmar i förbundet samma år.

Basebollens nutid

Basebollens nutid
Basebollens nutid

Sporten är relativt liten i Sverige än idag men den är på uppgång och det märks på att det skapats nya lag med yngre spelare i klubbarna. Sölvesborgs Firehawks är ett av de åtta lagen som spelar i Sveriges elitserie och dem är ett topplag. Bromölla Monsters är ett relativt nybildat lag och de satsar stort på att få nya människor att börja spela och prova på Baseboll. Deras mål från början var att endast satsa på unga människor men helt plötsligt så ändrades målet till något större och de började även investera i vuxna. Idag har klubben många medlemmar i alla åldrar och de satsar stort på att försöka höras och synas ute i landet för att öka intresset till sporten. Den utveckling som sporten har i Sverige just nu visar på att den ökar.