Bowling och andra bollsporter – del 1

Hej och välkomna till denna sida där vi kommer skriva om bowling och bollsporter, det kommer bli en del personliga åsikter, erfarenheter och allmänna fakta. Dom flesta av oss har säkert någon erfarenhet från någon bollsport, antingen som spelare eller åskådare vid planen eller framför teven och vi kommer inte bara skriva om större kända sporter utan också om en del mindre sporter så häng med.

Bowling

Jag tror att det är många av oss som tillsammans med kompisarna tagit en tur ner till bowlinghallen för att ta några öl och spela ett par spel för nöjes skull och för prestige, i mina ögon ett trivsamt nöje och ett bra sätt att spendera en kväll på, men för den som vill tävla mot andra finns det klubbar och tävlingar runt om i Sverige.

Bowlings historia

Visste ni att redan i antikens Egypten spelades en form av bowling? Från början spelades med 9 käglor och ett klot utan hål och idag kallas denna variant kägel, en av dom första banorna som byggdes och som finns dokumenterad är i Southampton, denna bana byggdes år 1299 och används än idag.

Under 1500 talet var bowling en sport för överklassen efter att kung Henry den 8 förbjöd arbetare att spela, 1841 förbjöds i Connecticut bowling med 9 käglor för att stoppa gambling problem och den bowling som vi spelar idag med 10 käglor skapades för att undvika förbjudet och reglerna utvecklades 1895 i Amerika.

Efter en resa till Amerika av en studiegrupp svenskar år 1907 med bland annat den då kände olympiern Bruno Söderström som fastnade för denna sport och försökte få oss svenskar intresserade, och 1909 byggdes den första banan i Stockholm på hotell Regina, men intresset var svalt, kanske för att det var dyrt att bygga en bana då allt material togs från Amerika.

Bowling boom och spelregler

Under 20 talet var samarbetet med Amerika stort och 1923 spelades den första internationella turneringen i sporten och efter det exploderade banbyggandet runt om i Sverige och 1930 bildades det Svenska Bowlingförbundet. Samma år spelades den första landskampen som Sverige vann mot Tyskland.

Spelet består av serier med 10 till 12 uppställningar av dom 10 käglorna, en spelare har två försök att få ner alla 10, lyckas man på försök ett kallas det strike och på försök 2 spärr, om man inte lyckats få ner alla 10 räknas poängen ihop för den serien, för den som är ny kan det verka krångligt med poängberäkningen men idag finns det i dom flesta hallar ett automatiskt system som räknar ihop poängen för spelarna. Max poäng under en spelomgång är 300 och det kallats den perfekta serien. Första svensk som klarade detta var Albert Nummelin år 1928, och den första kvinnan var Maja Thuvesson år 1956.

I Sverige idag finns det omkring 250 hallar med omkring 2500 banor och drygt 30 000 som spelar i föreningar och oavsett om man tävlar eller tar en tur ner till den lokala discobowlingen så tycker jag att bowling är ett trevligt sätt att tillbringa sin tid på.