Bowling och andra bollsporter, Snooker

Bowling och andra bollsporter överlag är mycket populära i Sverige. Tänk bara på hur mycket intresse fotbollen drar till sig. Vad gäller bowlingen så finns det över 250 bowlinghallar i landet med något över 30 000 aktiva utövare. Bowling liksom en annan bollsport vid namn Snooker har den fördelen att man kan göra det till en kväll med mat, dryck och annat kul samtidigt som man spelar. Det är sporter där man inte behöver vara en atlet eller ens vara bra på det för att ha kul någon gång om året. Vill man ha en upplevelse med mat och spel så finns sådana arrangemang att köpa.

Bowling

Det är inte bara i Sverige som bowlingsporten blivit stor sedan den kom hit på början av 1900-talet. I USA lär det finnas över 100 000 banor att spela på. Dessutom är bowling ofta en mycket populär sport att skildra i media. Flera filmer har gjorts kring bowling, den mest kända kanske är Kingpin av Farrelly-bröderna med Woody Harrelson och Bill Murray i huvudrollerna. Klassikern The Big Lebowski har även en bowlinganknytning. Det är kanske inte så konstigt att just sporten blivit populär där då det var i USA som den utvecklades från kägelsporter som europeiska invandrare tog med sig. VM spelas vartannat år för den som är intresserad av att se toppspelarna spela.

Reglerna är ganska enkla att förstå, vilket säkerligen bidragit till populariteten. Man får två försök på sig att slå ner alla käglorna vid slutet av banan. Lyckas man på första så kallas det för en strike. Detta upprepar man sedan ett antal gånger i vilket brukar kallas en serie och poängen efter hur många käglor man slått ner räknas ihop. Slår man en strike på alla sina slag i serien så kallas det en perfekt serie. Vid matchspel är det vanligast att lag med flera personer tävlar mot varandra.

Snooker

Snooker är en form av biljardspel. Det kom till på slutet av 1800-talet och spelas på ett biljardbord som är större än ett vanligt. Man kan spela två mot två men det mest vanliga är en mot en. Reglerna är något svårare än de för vanlig biljard men principen är den samma. Spelaren ska träffa de andra kulorna efter spelat den vita med sin kö. Det finns flera olika varianter av snookerspel med lite olika regler. En publikfavorit är de uppvisningsspel, så kallade Trick shot, som ibland görs. Här kan man se proffsen göra nästintill omöjliga stötar.

Andra bollsporter

Den absolut mest kända bollsporten är utan tvekan fotboll. Den har mer än 240 miljoner utövare och fotbolls-VM är en fest som ses av miljoner tittare. Faktum är att den räknas som det mest sedda sportevenemanget.

Tennis är en sport som vi i Sverige har anledning att vara mycket intresserade av. Sporten som kom från England på slutet av 1800-talet har fött många svenska storstjärnor. Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg är bara några svenskar som lämnat ett stort avtryck inom sporten. I landet anordnas årligen tävlingar som Stockholm Open och Swedish Open i Båstad för den intresserade.