Bowling och andra bollsporter, handboll

Ett av bollspelen som har den största attraktionen för alla åldrar och kön är bowling. Bowling är ett av de äldsta spelen på jorden och den äldsta varianten hittades i Egypten redan på 3200 f.Kr. Bowling togs över av babylonierna och sedan blev den ”importerad” till norra Italien av Julius Caesar. Den bowling vi känner till idag beskrevs först i en artikel i ett 800-årigt gammalt manuskript, ett spel av adelsmän som spelade på en ovårdad terräng utan någon vidare bra spelplan. Året där modern bowling fångade fler spelares uppmärksamhet var för ca 300 år sedan och på den tiden betraktades sporten som en process för att rena kristna.Denna sport har varit under en kontinuerlig utveckling under århundradena. Detta betyder att i modern tid så är den praktiserad ganska ofta både som nöje men också i form av tävlingar. Idag finns det specialtillverkade bowlinghallar med specialanpassade banor som har elektroniska resultattavlor och många andra moderna faciliteter. Bowlingområdet består av ett spår som är 23 meter lång och en meter bred. Bowlingkloten har också genomgått flera omvandlingar över tiden då de ursprungligen var gjorda av stenar, trä och återhämtades från moderna material som gummi och plast. Nu är nästan varje bowlingklot gjord av harts eller partikeluretan. Internet har inte heller blivit av med bowling entusiasterna då bowling även kan spelas virtuellt.

Handboll

Handboll

Handboll är en sport av tyskt ursprung från 1800-talet. Ursprungligen praktiserades sporten endast av kvinnor och spelandes skedde endast utomhus. Karl Schelens, en tysk professor på ett gymnasium i Berlin, tyckte dock att även pojkar borde på spela denna sport och han bestämde sig då för att försöka göra handbollen både könblandad men även konkurrenskraftig. Till sin hjälp hade han Max Heiser och Erich Konig. Tillsammans skickade dessa män brev den 29 oktober 1919 med regelförslag till länder så som USA, Irland, Italien, mm. Detta kom så småningom att accepteras och på så sätt blev handbollen blandad och sporten kan nu kallas för konkurrenskraftig. Handbollen kom kort därefter att bli väldigt populärt och Karl började först och främst med att introducera sporten för alla sina elever vid gymnasiet han jobbade på. Under åren 1920-1930 började Karl lära ut handboll i olika skolor över hela Europa. Idag är handboll är världskänd sport som håller i olika stora internationella tävlingar årligen.

Andra bollsporter

Förutom dessa bollsporter så kan man även spela fotboll, basket, amerikansk fotboll, rugby, golf, mm. Den populäraste på listan är definitivt fotboll. Fotboll klassas som en av världens mest populära sport med över miljontals spelare. Fotbollen föddes någon gång för över 2000 år sedan. Under år 2004 erkände FIFA landet Kina som fotbollens födelseland. Under våren 2001 informerade FIFA att över 240 miljoner människor regelbundet spelar fotboll i över 200 länder runt om i världen. Eftersom att reglerna är så enkla så anses fotboll nu vara en internationell sport som slår samman människor från alla världens delar. Även tennis kan kallas för internationell sport dock med en aning mer avancerad utrustning än fotbollen. Även denna sport spelas världen över professionellt och på senare tid har denna börjat locka fler och fler spelare i form av alla möjliga åldrar.