Bowling och andra bollsporter – del 5

Bollsporter finns det många av och vi har skrivit om en del här redan, gemensamt för dom flesta bollsporter tror jag är att dom skapar gemensamhet, glädje, underhållning och även tårar och det oavsett om man är motionär eller elit så tror jag att alla känner det likadant och med så många olika slag av sporter finns det någon som passar för alla åldrar. I denna del tänker jag skriva om en renodlad lagsport som blivit omtyckt på senare år.

Innebandy

Denna sport sägs komma från Kanada där det spelades som en lekfull variant av nationsporten ishockey främst i skolor med början på 50 talet, till Sverige kom den under 60 talet som en träningsvariant för bandyspelare och infördes på skolgymnastiken under 70 talet och den första klubben bildades i Sala 1979.

Det svenska förbundet bildades 1981 och var detta första förbundet i världen inom sporten och var en del av landhockeyförbundet till 1985 då innebandy valdes in till riksidrottsförbundet och blev en fristående sport. Förbundet valdes till årets idrottsförbund 1997 och 2006 och tillväxten var stark och idag finns det omkring 950 klubbar med över 125 000 spelare.

Internationella förbundet grundades 1986 av Sverige, Finland och Schweiz men det dröjde till mitten på 1990 talet innan sporten fick ett rejält uppsving med över 20 medlemsländer och det första världsmästerskapet spelades 1996 i Sverige och i ett kokande fullsatt Globen vann vi finalen mot Finland med 5–0. Sporten fortsatte att spriddas runt om i världen och i slutet på 2000 fanns det redan 58 olika nationsförbund.

Sverige har vunnit 15 av 21 guld bland herrar och damer på världsmästerskapen tills idag, Finland 5 och Schweiz 1 men tror att vi inom snar framtid får se ett nytt land vinna. 2011 blev sporten välkomnad av olympiska kommittén till sin familj av erkända förbund och detta banar vägen för att sporten kommer vara med på det olympiska programmet, förhoppningsvis till sommarspelen år 2020.

 

Utrustning och spelregler

Allt som behövs för att spela är en boll och en klubba vilket gör sporten till en relativt billig sport och det är kanske därför sporten blivit så populär. Målvakten har speciell utrustning med hjälm, långärmad tröja, magplatta, byxor och vanligt är att använda handskar för att få ett bättre grepp om bollen, regelverket tillåter inte några detaljer som täcker målet, vilket innebär att målvakten använder sin teknik för att rädda bollen och inte kan lita på utrustningsdetaljer.

En innebandymatch spelas precis som i ishockey 3 gånger 20 minuter men bara med 10 minuters paus mellan perioderna, det är inte tillåtet att nicka eller spela bollen med handen, det är inte heller tillåtet att slå på motståndarens klubba eller att knuffa med händer eller armar, det är dock tillåtet att använda axeln eller skuldran i närkamper. Som spelare får du inte hoppa och stoppa bollen eller att spela liggande samt det är inte ok att spela bollen med klubban över knähöjd.

Allt som allt kan man säga att framtiden för innebandy i Sverige och världen ser ljus ut med en stark utveckling överlag på såväl elit som motions och skolnivå och är redan en av Sveriges största sporter sett till antalet utövare varje vecka på alla nivåer och skulle inte bli ett dugg överraskad om vi får se sporten på olympiska spelen snart.