Bowling och andra bollsporter, Bossaball

Bowling är en fantastiskt rolig sport och hobby och är populär världen runt. En mycket trevlig aktivitet som passar alltifrån kompisgänget till barnen. Bossaball är en sport so kanske är rätt okänd i Sverige men har blivit väldigt populär i Spanien då sporten är otroligt varierande och flexibel. Denna artikel kommer att handla om två sorter, bowling som det flesta känner till och den relativt nya sporten Bossaball.

Två väldigt olika sporter

Bowling är en välkänd för dem flesta och är en av världens kanske mest uppskattade sporter eller hobby. Under den stora invandringen till USA så tog tyskarna och holländarna med sig en sport som påminde mycket om bowling, kägelspelet. Redan 1820 fanns sporten runt om i USA och man hade två olika varianter, en med nio käglor och en annan variant där man använde sig av tio käglor. Dock blev varianten med tio käglor förbjuden i vissa delstater pga. olovlig vadhållning men 1901 så grundades den amerikanske centralorganisationen för Bowling, och då satte man fast klara regler. Den internationella versionen, International Bowling Association kom 1926. Innan hade man även spelat bowling utomhus men nu var reglerna sådana att sporten kulle utövas inomhus och dem flesta regler som finns idag lever kvar sedan 1800-talet. Bowling växte väldigt fort som sport då det är en sport som är relativt ofarlig, det är små chanser att skada sig och till skillnad från andra sporter behövs det inte någon vidare styrka eller kondition vilket gör den passade till både barn men också äldre. Reglerna och syftet är ganska enkla, man ska med så få klot få ner så många käglor. Får man ner alla käglor i ett svep med ett speciellt klot så får man högsta poäng och man kallar även bedriften för en ”strike”. I Bowling räknas poäng och beroende på hur många käglor man får ner så räknas poängen efter det. Bowling är en sport som idag finns över hela världen och är mycket populär.

Två väldigt olika sporter

Bossaball är en sport som kanske få i Sverige känner till. Sporten grundades så sent som 2005 i Spanien av en belgare vid namn Filip Eycksman. Sporten är en lagsport där varje lag består av fyra spelare. Sporten påminner mycket om volleyboll men i Bossaball får man även använda benen så det blir en blandning av volleyboll, fotboll och även gymnastik då det på spelplanen finns en trampolin. Ett nät skiljer dem två lagen och målet är naturligtvis att få över bollen och göra mål. I Bossaball finns det två olika sätt att göra poäng, får man in bollen på motståndarens planhalva räknas det som ett poäng. Får man in bollen i trampolinområdet på motståndarens planhalva så räkans det som tre poäng, vilket är det högsta poäng man kan få i sporten. Sporten har blivit mycket populär i varmare länder och på platser där strand finns då sporten oftast utspelar sig där. Sedan ett par år tillbaka finns det även internationella tävlingar och fler och fler börjar få upp för sporten. Bossaball är klart mycket mer krävande än bowling men väldigt roligt och flexibel sport.