Bowling och andra bollsporter – Bandy

Sitter här och tittar ut genom mitt fönster, regnet vräker ner, öppnar fönstret och känner kylan som biter tag i min hud, stänger fönstret och börjar tänka på den kommande vintern som står för dörren och ser genast fram emot snö, jul och annandagsbandy, en händelse som för många är det bästa med högtiden och lockar ut flera tusen människor till olika arenor runt om i Sverige och i denna del tänkte jag skriva lite mer om denna klassiska vintersport.

Bandy

Bandy som vi spelar det idag kom till Sverige omkring 1895 då greve Clarence Von Rosen introducerade oss till denna sport men det var faktiskt engelsmännen som var först med den moderna bandyn och spelet spreds snabbt runt om i Europa under slutet på 1800 av engelska turister och den första officiella regelboken härstammar från 1891. Det fanns även liknande spel som spelades av vikingarna på Island som kallades knatteikr, i detta spel var det dock lite hårdare tag mellan spelarna och det var inte ovanligt att en match spelades från morgon till kväll.

Den första nationella ligan startades i Sverige 1902 och på den tiden var bandy och fotboll bland dom största sporterna och det var inte ovanligt att spelarna växlade mellan båda sporterna beroende på årstiderna något som idag känns väldigt avlägset då säsongerna i sporterna har blivit längre, främst i fotboll. 1920 fick bandyn ett nedslag då många valde att spela ishockey i stället då denna sport hade kommet med på dom olympiska spelen.

Bandy

1907 spelades den första SM-finalen och under åren 1913 till 1965 spelades finalen alltid på Stockholms stadion för att sen spelas på Söderstadion till 1989, Rocklunda 1990, Studenternas 1991 till 2012, Friends Arena och Tele2 till 2017 för att 2018 återvända till Studenternas. Västerås är den förening som vunnit mest genom åren med 20 guld på herrsidan och AIK på damsidan med 15 guld.

Svenskabandyförbundet bildades 1925 och idag finns det omkring 170 klubbar i Sverige och Sverige var med och startade det internationella förbundet 1955 som idag har 30 medlemmar, Sovjetunionen var länge det dominerade landet och vann alla guld mellan 1957 och 1979 innan Sverige lyckades vinna 1981 och till idag har vi vunnit 12 guld genom åren. Bandy har bara en gång varit med som gren på olympiska spelen och det var 1952 i Oslo och det känns lite konstigt när det idag är den andra största vintersporten i världen efter ishockey och cirka 7 gånger större än curling men det arbetas intensivt för att spridda sporten mer och kanske kan vi få se denna klassiska vintersport på olympiska spelen 2022.

I Sverige har antalet utövare av denna sport stigit dom senaste åren, kanske med hjälp av antalet inomhushallar som byggts under 2000 talet och förhoppningsvis får vi se en likadan utveckling i fortsättningen för bandyn som för andra utomhussporter som har flyttat inomhus även om jag anser att annandagsbandy i minusgrader med en termos i handen hör till jultraditionerna likadant som Kalle Anka, skinka och sill.