Bowling och andra bollsporter

Bowling är en av många andra bollsporter. Man spelar det alltid inomhus och man får hyra hallar. Det är en sport som Sverige är rätt stora i om man jämför med många andra länder i världen. Spelet går ut på att ta ett bowlingklot och rulla det vid golvets yta och se till att träffa så många käglor som möjligt.

Bowlings fungerande

Först när man hyr en bana så får man välja hur lång tid man vill köra, det vanligaste är 1 till 2 timmar långa. Sedan så måste man ta på sig ett par skor som hallen lånar ut, det kallas för bowlingskor och är väldigt bra att ha på sig för ett fastare grepp om fötterna när man rullar klotet. Det finns faktiskt många fall i hela världen där folk inte får tillräckligt med kraft om klotet när de ska rulla det så att hela kroppen följer med och då kan man skada sig allvarligt. Ett klot kan vanligtvis väga mellan 3 – 16 kg ungefärligt. När man kastar/rullar en sådan stor vikt så är det viktigt att man har rätt teknik för att inte skada sig. När man tar på sig de skorna som stället hyr ut så deras funktion är att man inte glider iväg medan man kastar iväg bowlingklotet. Skorna ingår i princip alltid i priset när man hyr, det beror på vilken hall det är. För det finns även skor som kan vara dyra på vissa ställen, men det brukar vara de som är riktigt bra på bowling sticka till. När man skall spela bowling så är det viktigt att man gör en så kallad ansats.Ansatsen går till genom att man tar fyra steg framåt om man är högerhänt så tar man första steget vid högerfot och sedan vänster, sedan höger, sedan vänster och sista steget tar man fram höger fot samtidigt och vid det sista steget så rullar man även klotet. Genom att göra denna ansats så får man mycket kraft samtidigt som kroppen är stabil så att man inte kan ramla. Sedan så finns det 10 käglor, man får två försök att få ner dom. Får man ner alla 10 käglor på första försöker så kallas det för “strike” och får man ner alla på andra försöket så kallas det för “spärr”. Man lär sig hur spelet fungerar väldigt snabbt men att bli väldigt bra på det kan ta rätt lång tid.

perfekt grepp

Bollsporter

Bowling och alla andra bollsporter har väldigt mycket gemensamt förutom att alla har en boll. Nästan varje bollsport är populär och har otroligt stort intresse, inte bara från åskådare utan väldigt många sponsorer sponsrar sporterna. Det gör så att klubbarna har råd med allting och kan skapa en ekonomisk plan för sin klubb. Sedan beror det självklart på vilken bollsport det är men fotboll, handboll, tennis, etcetera finns det alltid stort intresse till. Till exempel fotbollen är världens största sport om vi kollar på hur mycket intresse det finns på det. Finns matcher där över 100 000 åskådare har varit på.