Bowling och andra bollsporter – del 4

Så var det äntligen dags för ännu en bollsport i vår serie om bowling och bollsporter, i denna del kommer jag skriva om en sport som är ganska ovanlig i Sverige, ganska farlig och där bollen kan uppnå otroliga hastigheter, vet ni redan nu vilken sport jag pratar om? Om inte så ta på er hjälmen och läs vidare.

Pelota

Pelota är egentligen ett samlingsnamn för flera olika bansporter som kan spelas med ett slagträ, handen, avlånga korgliknande redskap eller ett racket mot en vägg eller flera väggar eller fronton som den också kallas, namnet kommer från latinets pila som på svenska betyder boll. Traditionellt spelas det även mellan två lag över ett nät eller en linje på marken. I antikens Grekland kallades denna sport sphairistike och det fanns även en variant bland mayakulturen. Dom varianter som spelas idag i Europa tros härstamma från real tennis och är mycket vanlig i spansktalande områden som Baskien, Mexiko, Argentina med flera och i den spanska regionen Valencia är det en nationalsport, även i Frankrike är denna sport väl utbredd.

Valencisk pelota

Valencisk pelota är en variant som bara spelas med händerna med ett mindre läderskydd och spelas ungefär som tennis med ett nät och en spelplan som är timglasformad, denna variant kan också med fördel spelas på bakgårdar, stadsgator med mera.

 

Baskisk pelota

Det finns 14 olika discipliner, bara händer, med racket, läderboll, gummiboll, paleta en form av trä racket eller xare, av denna variant som alla har det gemensamt att man slår bollen mot en frontvägg precis som i Squash som är 30, 36 eller 54 meter eller ett specialbyggt rum som kallas trinquete.

Internationella förbundet bildades 1929 och har runt medlemsländer, tyvärr kunde jag inte hitta något om svenskt förbund. Världsmästerskapen har hållits sen 1952 och inte helt oväntat har Spanien varit den mest framgångsrika nationen följd av Frankrike, Mexiko och Argentina och Pelota var officiell olympisk gren 1900 i Paris och uppvisningssport 1968 och senast 1992 i Barcelona.

Jai-Alai

Jai-Alai  eller Cesta Punta på spanska härstammar från Baskien och vart tack vare immigranter en populär sport i Usa kanske främst tack vare att det var lagligt att satsa på matcherna och det var inte ovanlige med mer än 10 000 åskådare på matcherna, spelet i sig påminner mycket om squash men med bara 3 väggar och en spelplan som är 50 meter lång och det används en handgjord träslunga som är flätad och sägs vara en av dom snabbaste bollsporterna i världen där det uppmäts bollhastigheter på mer än 300 km.

Pelota mano

Spelas med bara händerna där spelarna har special skydd för fingrar och händer som kallas tacos, spelarna kallas pelotaris och laget med den äldsta spelaren bär alltid röd tröja, allt som behövs för att spela är en läderboll och fonton och den som någon gång rest runt i Baskien har säkert märkt att dessa väggar finns nästan överallt.

Det var inte helt lätt att skriva lite om dessa för mig okända bollsporter men om jag någon gång i framtiden kommer till Baskien så kommer jag garanterat att prova på att spela och funderar just nu på varför dom inte har fått något fäste i Sverige, kanske ett ämne för en annan gång, tills vi ses igen ha det bra!