Bowling och andra bollsporter – del 3

Hej och välkomna igen till ytterligare ett avsnitt i våra artiklar om bowling och bollsporter och efter att ha skrivit om bowling och boule som är 2 sporter som kanske inte är så fysiskt krävande utan mer mentalt krävande tänkte jag idag skriva om en sport där det i mina ögon krävs väldigt bra fysisk kondition för att kunna bli riktigt bra.

Squash

Denna bollsport kan spelas som singel eller dubbel och planen består av 4 väggar och där spelarna slår vartannat slag på frontväggen under den övre linjen och över den undre linjen, det är tillåtet att valla bollen mot sido- och bakväggen och spelarna får slå på bollen direkt på volley eller efter en studs på golvet, det är helt ok om bollen studsar fler gånger på väggarna men bollen är död om den studsar 2 gånger.

I det traditionella sättet att räkna poäng spelas varje game till 9 poäng där spelarna får poäng bara på egen serve, detta sätt använda vanligtvis på damtouren. I det andra sättet att räkna poäng på som används på herrtouren, får spelarna poäng på varje boll och först till 11 poäng. Gemensamt för båda sätten är att spelarna måste vinna med 2 poängs marginal och varje match spelas till bäst av tre eller fem games.

Historia

Spelet utvecklades i England omkring år 1830 på Harrow School och den första banan byggdes 1864, idag finns det mer än 50 000 banor i mer än 185 länder runt om i världen, men den stora spridningen av sporten skedde under 20 och 30 talet och det första svenska mästerskapet spelades 1937 men det dröjde ända till 1965 innan det Svenska Squashförbundet bildades och 2 år senare bildades det internationella förbundet.

Dom ledande nationerna i världen har varit England, Pakistan med Jansher Khan som på sin tid var världsetta i 6 år och som anses vara den bästa spelaren genom alla tider och Egypten där President Mubarak var en stor beundrare av sporten och hjälpte till att utveckla sporten där, för svensk del är kanske Anders Wahlstedt den som var mest framgångsrik med titlar på den amerikanska kontinenten och en 18:e plats som bäst på världsrankingen.

Strategi för denna sport är ganska enkel, mest viktigt är att försöka att stå i mitten på banan då man som spelare når dom flesta positionerna på planen utan att bollen är död och på elitnivå är det vanligt att konditionen är det som avgör mest i matcherna.

Viktigt är att ha ögonkontakt med bollen hela tiden, och att försöka slå bollarna så att motspelaren får röra sig så långt bort från mittenpositionen hela tiden, helt enkelt försök trötta ut han eller henne.

Själv har jag inte provat på denna sport och tror att för min egen del, även om jag under mitt liv spelat och tränat olika sporter helt enkelt har alldeles för dålig kondition och framförallt min smidighet är inte min starka sida men tittar gärna på när vänner eller proffsen spelar, och det var allt om squash för denna gång, ha det bra!