Bowling och andra bollsporter – del 2

Dags för en fortsättning på vår serie om bowling som vi skrev om i den första delen och i denna del kommer vi prata om andra bollsporter, vi tänker försöka skriva en hel del om sporter som kanske inte är så stora och kända men det är inte omöjligt att det dyker upp någon av dom större också, personligen har jag haft en hel del erfarenheter under mina år av bollsporter då jag alltid fascinerats av bollar och tävlingar.

Boule

Denna bollsport som i stort sett kan spelas överallt men mestadels på grus utomhus är nog ett spel som dom flesta av oss har kommit i kontakt med, kanske främst i form av Boccia som jag tror nästan alla spelat någon gång i trädgården men den stora skillnaden är kloten som i Boule är av metall/plåt medan i Boccia mestadels av plast.

Här kommer vi mest skriva om sporten Boule eller Petanque som det också kallas. Det kan med fördel spelas av alla åldrar och är enkelt att lära sig spelreglerna. Man lottar vem som börjar och den som vinner lotten ritar en cirkel som man sen står i med båda fötterna när man kastar sina klot och kastar ut den så kallade lillen, en träkula, på ett avstånd mellan 6 till 10 meter och sen kastar man sitt första klot så nära lillen som möjligt, det andra laget kastar också ut och i fortsättningen kastar den som är längst ifrån lillen. Den som är närmast lillen får poäng för alla sina klot som är närmare än motståndarnas.

Boule kan spelas som singel, då det spelas med 3 klot var, dubbel då varje spelare också spelar med 3 klot var, eller trippel och då spelar man med 2 klot var och det lag som är först till 13 poäng vinner matchen.

Historia

Likande spel fanns redan under antiken men Boule som det spelas idag uppfanns i Frankrike 1910 i staden Marseille där även internationella boule förbundet bildades 1958, och även här spelas varje år den troligtvis mest kända tävlingen med mer än 10 000 deltagare. För svensk del har Jacques Adlivankin troligtvis betytt mest då han runt om i Stockholmsområdet och då kanske främst i Fagersjö under sena 50 talet till mitten på 70 talet spred glädje främst bland barn och ungdomar med detta spel.

1977 bildades det Svenska Boule förbundet som idag har omkring 15 000 medlemmar i 250 föreningar med omkring 6000 spelare som har licens för att tävla, intressant är att kvinnor under lång tid spelade i samma klass som herrarna och i många fall var kvinnorna lika bra eller till och med bättre och det ansågs kvinnodiskriminerande att låta dom spela i en klass för sig.

Som avslutning kan vi nämna att Prins Bertil var en hängiven boulespelare och på sin 75 årsdag gjordes en insamling från företag som blev startskottet på att föreviga prinsens önskan att för all framtid utöka och främja boulesporten i Sverige och 1989 blev prinsens boulehall klar.