Basketboll, sport för alla

Basket är en av de mest populära lagsporterna i världen. Det kännetecknas av finheten, precisionen och fantasin i de tekniska och taktiska övningarna, av den höga precision som krävs och de speciella fysiska egenskaperna hos idrottare. Alla inblandade i en idrottsstrid som kräver laganda och uppoffring, intelligens och nervös uthållighet.

Historia och regler

De gamla inca-, maya- och aztekpopulationerna spelade ett spel där bollen kastades i en stenring, hängande horisontellt på en vägg. De infödda i Florida hade ett mål gjord av en korg och indianerna i Amerika placerade en slags korg i trädstammar. År 1891 kallade en ung assistent från Springfield College, Massachusetts, USA, James A. Naismith och försökte göra mer varierad fysisk lektion för studenter, med ett mer attraktivt och dynamiskt innehåll utan materiella förutsättningar. I synnerhet kombinerade han några regler i fotbollsmatchen med 13 nya regler och ersatte porten med en korg som hänger på en vägg. Således föddes den idrott som då kallades basket.

Först bestod lagen av 50 spelare, sedan minskades antalet gradvis för att nå lag med 5 spelare på planen. Spelet sprider sig i Europa och presenteras demonstrativt vid OS 1904 (St. Louis). 1932 bildas Internationella amatörbasketförbundet (FIBA) och från 1935 ifrågasätts också europamästerskapen (i vilket Sverige deltog). Ett basketspel spelas mellan två lag med 5 spelare vardera på planen. Målet för varje lag är att sätta bollen i motståndarnas korg och försöka förhindra det andra laget från att göra mål. Det lag som får flest poäng i slutet av speltiden är vinnaren av respektive spel. Bollen kan passeras, kastas, träffas, rullas, dribblas i valfri riktning. Man kan också lura motståndaren.

Poängen markeras genom att kasta bollen genom den översta korgen. Bollen kan göras för att avancera på planen genom att dribbla eller överföra den till andra lagkamrater. Icke-sport fysiska handlingar (fouls) straffas och det finns begränsningar för hur bollen används (överträdelser). Med tiden har de vanliga teknikerna för att se, passera och dribbla såväl som att placera spelarna, såväl som de offensiva och defensiva strukturerna i basket. Vanligtvis kommer de högsta spelarna ockupera mitten eller en av de två framåtpositionerna och de mindre spelarna eller de med hastighet och bästa bollhanteringsförmåga kommer att ockupera vaktpositionen. Medan konkurrerande basket har några väletablerade regler, har många basketvarianter utvecklats för casual spel. I vissa länder är basket en populär sport med många åskådare.

Mer om basket

För att spela basket krävs ingen särskild utrustning och inte heller några tidigare egenskaper. Basket brukar dock vara enklare för personer över 1.70cm då korgen ligger högt upp. Vidare så är basket en hälsosam sport som kan spelas både av barn och vuxna. Som barn kan man anmäla sig redan från sex års ålder och som vuxen finns grupper även för pensionärer. Basket hjälper till att få bra kondition, tränar musklerna och sägs även hjälpa längden om man spelar redan från barn. För att hålla koll på alla nyheter och allt som rör basket både i Sverige och generellt så har Svenska Basketbollförbundet koll på allt. Där kan man också komma att söka kurser och grupper ifall man känner sig intresserad av att testa på detta roliga sport.