Badminton

Badminton är inte bara en hälsosam sport, det är även otroligt roligt att spela och sporten är faktiskt också världens snabbaste racketsport. Genom att mäta hastigheten så har man nämligen upptäckt en bollhastighet på hela 342 km/h, och den hastigheten kanske inte var bland det första man associerade med sporten. Historiskt finns det spår av badminton redan för 2000 år sedan, men denna form av sporten spelades lite annorlunda än hur vi spelar badminton idag. Den moderna formen av badminton vi spelar idag kom främst från 1850 talets Indien

Hur spelas badminton?

Badminton spelas med en fjäderboll och alla spelare har varsin racket. Fjäderbollen består av gås eller av anka med en kork av skinn eller plastöverdrag.Genom att vinna två olika set så har man vunnit en match. Det låter enkelt och är också relativt okomplicerat. Ibland behöver man spela ett tredje set innan man kan utfärda en vinnare, och för att vinna ett set behöver man uppnå 21 poäng.En spelare ska vinna med två bollar men trots det kan man aldrig gå över 30 poäng. Det innebär att man faktiskt inte alltid vinner med 2 poäng utan man kan även tilslut vinna med poängen 30-29 till exempel.

Badminton i Sverige

I Sverige så spelar ungefär 30 000 människor badminton. Sporten kom till Sverige via Danmark år 1930, men svenska badmintonförbundet bildades inte förens 6 år senare, 1936. Barn som är intresserade av badminton tränar ofta genom lek, medan de äldre ungdomarna tränar längre pass, en del flera gånger i veckan. Passen för de olika åldrarna skiljer sig också genom att de äldre ofta tränar teknik och fysik bland annat.Under 2018 tog Badminton sporten steget närmare en ökad jämställdhet, damerna blev nämligen då tillåtna att spela seriematcher tillsammans med herrarna. Att hitta tävlingar i Sverige som damspelare blev svårare och svårare och därför togs beslutet som hoppas kunna göra att fler damer söker sig till sporten.

Badminton i världen

badminton i Asien

Idag är badminton allra störst i asiatiska länder och Kina, Malaysia och Indonesien är dominerande länder med många utövare. I världsmästerskapen har både herrar och damer från dessa länder framgångsrikt vunnit titlar.Ser vi närmare Sverige och europeiska framgångar så är Danmark och England båda stora nationer inom badminton.1972 var badminton representerat som en demonstrationssport i de olympiska spelen, men det dröjde till sommar OS i Barcelona 1992 då sporten blev en fullvärdig olympisk sport.

Varför sporten är så bra

Alla kan utöva badminton, sporten kan spelas av alla oavsett kön eller ålder. Att spela badminton är också relativt billigt då du som spelare endast behöver ett par bra skor, ett racket och eventuellt en fjäderboll. Du kan spela en singelmatch eller tillsammans i en dubbel, men du behöver inte ens vara i en sporthall.Det är en rolig och bra motionssport och oftast glömmer man bort tiden då man är så pass fokuserad. Helt plötsligt har du gjort en timmes träningspass och du hade inte en enda aning.

Kan det bli bättre?